Η περιοχή που επιλέχθηκε, μεταξύ των οδών Χαϊδέ – Σέκερη – Αλαμάνας, χωροτακτικά κατατάσσεται στην περιοχή των Παλαιών Βόλου, η οποία βρίσκεται απέναντι από το συγκρότημα των Πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το συγκρότημα των κτισμάτων αποτελείται από έξι επιμέρους κτίρια τα οποία στέγαζαν παλαιότερα χρήσεις όπως αποθήκες, συνεργεία και μικρές βιοτεχνίες και πρόκειται για χαμηλά βιομηχανικά/βιοτεχνικά κτίρια του προηγούμενου αιώνα. Με βάση τα παραπάνω δύο κριτήρια, δηλαδή την τοποθεσία και την «αρχιτεκτονική» (μορφολογία) των κτιρίων, επιλέχθηκαν να μελετηθούν έτσι ώστε να διαμορφωθούν και να τροποποιηθούν για να στεγάσουν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια μελέτη με την οποία ανασκευάστηκαν τα παλιά κτίρια τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν χώροι οι οποίοι πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για να στεγάσουν όλες τις δραστηριότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν σε μια τέτοιου είδους εκπαιδευτική βαθμίδα.
Στην πρώτη φάση της μελέτης διατηρήθηκε ο όγκος των κτιρίων που καθόρισε την κύρια κάτοψη. Έτσι, στην κάτοψη του ισογείου συναντούμε το κύριο κτίριο του συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται ο χώρος παρουσιάσεων και εκθέσεων. Το κτίριο αυτό παρέχει και δύο μικρότερες αίθουσες οι οποίες θα είναι κατάλληλες για τις συναντήσεις των φοιτητών και τις παραδόσεις των καθηγητών στους φοιτητές. Από την άλλη πλευρά του συγκροτήματος αρθρώνονται τα εργαστήρια του μεταπτυχιακού προγραμματος της Αρχιτεκτονικής σχολής, τα οποία αποτελούνται από μεταλλουργείο, ξυλουργείο, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσα εκτυπωτών, αίθουσα lasercut, 3Dplotterκαι γραφειακές εγκαταστάσεις. Στο βάθος υπάρχουν τα γραφεία των διδασκόντων και οι εγκαταστάσεις της γραμματείας. Πίσω από αυτές τις εγκαταστάσεις δημοσίων χρήσεων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους διδάσκοντες. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αναπτύσσονται στους τέσσερεις ορόφους που υψώνεται το κτίριο. Αυτή η αλλαγή από τη δημόσια στην ιδιωτική χρήση επισημαίνεται κατά κάποιο τρόπο και με την αλλαγή των υλικών.
Εξελίσσοντας την κατασκευή, στο δώμα που δημιουργείται πάνω από τους χώρους των εργαστηρίων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκτυπωτών, καθώς και των υπόλοιπων χώρων, παρατάχθηκαν εννιά όμοιες ελαφριές κατασκευές οι οποίες θα αποτελούν χώρους για ατομικά γραφεία μελέτης των διπλωματικών εργασιών των φοιτητών.
Οι χώροι αυτοί στεγάζονται και προφυλλάσσονται από τον ήλιο και τη βροχή με την κατασκευή ενός στεγάστρου. Το στέγαστρο αυτό κατασκευάστηκε από μεταλλικές επιφάνειες, που μέρος αυτών βρέθηκε στο ίδιο το οικόπεδο, προσπαθώντας αφ’ ενός να γίνει αναφορά στην παρελθοντική χρήση αυτής της περιοχής και αφ’ ετέρου να μεταφέρει μια ατμόσφαιρα του χρησιμοποιημένου, του φθαρμένου και του παλαιωμένου.