<
>
Ελληνική ηχητική κληρονομία
Οι πορείες του νερού και η σχέση μας με αυτές
Τίτλος
Περίπτερο για τις διαδρομές του νερού
Concept
Η πορεία του νερού ( καταρράκτης_ ρυάκι_ στάσιμο νερό ) και πως εμείς την έχουμε αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Το νερό δεν αποτελεί κατά κύριο λόγο μέρος της ζωής μας στην πόλη μέσω των παραπάνω μορφών, και μόνο στο φυσικό περιβάλλον μπορούμε να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε πως έπαιρναν π.χ νερό από πηγές στο βουνό. Έτσι, ήχοι νερού μέσα στην πόλη είναι ο ήχος των υδρορροών μετά από βροχή, των σιφωνιών και των σωλήνων απο καθημερινές δραστηριότητες σε σπίτια.
Συλλέξαμε υλικό και δημιουργήσαμε μία ηχητική διαδρομή( έντονος ήχος καταρράκτη-μεταβατικός ήχος ρυακιού-πιο στάσιμος ήχος-ήχος από βρύση σε σπίτι-κατάληξη στο σωλήνα αποχέτευσης). Με βάση αυτούς τους διαχωρισμούς δημιουργήσαμε ένα περίπτερο με γραμμική διαδρομή και διαδοχικές ζώνες σε κάτοψη( είσοδος/ήχος απο καταρράκτη -διαδρομή/στάση και ήχος από ρυάκι- έξοδος/βρύση σπιτιού και σωλήνας) και αντίστοιχα υψομετρικές διαφορές και τοποθέτηση των ηχητικών πηγών σε τομή.
Η τοποθεσία του περιπτέρου είναι τέτοια ώστε να είναι σε ένα φυσικά διαμορφωμένο περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Στην προκειμένη περίπτωση το τοποθετήσαμε στην περιοχή του ελικοδρομίου.
Το χαρακτηριστικό του περιπτέρου είναι ότι σε ‘βυθίζει’ μέσα στο έδαφος, και σε καλεί να ακολουθήσεις την ηχητική διαδρομή του ήχου και του χώρου δίνοντάς σου φώς μέσω του διάτρητης οροφής του. Ακόμη λόγω της βύθισης του προκύπτει ένας χαμηλός όγκος στο τοπίο και λόγω της διάτρητης οροφής του με το νερό από μακριά μπορεί να μοιάζει με μια μικρή λίμνη.
Ονόματα
Βασιλείου Σοφία, Χαρχαλάκη Μαρία