ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: "Θα είμαι υποψήφιος πρύτανης"

Ο καθηγητής μιλά στην "Πρώτη" για τα σχέδια του και δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική

Ο άνθρωπος του οποίου τ' όνομα συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο κανενός άλλου, ο καθηγητής κ. Παντελής Λαζαρίδης, ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του με την συνέντευξη που παραχωρεί στην "Π" και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του πρώτου Πρύτανη του Ιδρύματος, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.

 

Ο καθηγητής Παντελής Λαζαρίδης μιλά για τους στόχους και τα όνειρα που έχει για το Πανεπιστήμιο, λέει λίγα λόγια για τον συνυποψήφιό του καθηγητή Βλιάμο -τον Σπύρο όπως τον αποκαλεί- και ξεκαθαρίζει ότι η ανάδειξή του στο αξίωμα του Πρύτανη σημαίνει και αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική του παρουσία. Ο κ. Λαζαρίδης είναι ο αρχαιότερος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πέραν της πείρας και των δυνατοτήτων που ασφαλώς διαθέτει, υπόσχεται συλλογικότητα και σκληρή δουλειά καθώς όπως και ο ίδιος αποδέχεται ότι πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν για το Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο. Η συζήτησή μας με τον Καθηγητή Παντελή Λαζαρίδη έχει ως εξής:

- Οι Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκηρύχθηκαν για τις 16 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα είστε υποψήφιος Πρύτανης. Ο πρώτος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου, θα είναι πράγματι υποψήφιος για τη θέση του πρώτου Πρύτανη;

Από το 1996 ήδη είχε εκδηλωθεί σε μένα η επιθυμία αρκετών μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να έρθω στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Καθηγητής και ν' ασχοληθώ και με τη διοίκησή του. Δεν ήταν φυσικά εύκολη υπόθεση να αποχωρήσω μετά τριάντα χρόνια από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο οποίο ήμουν καθηγητής από το 1977. Ωστόσο τελικά μετά από συζητήσεις και διεργασίες που διήρκησαν περισσότερο από δύο χρόνια, αποφάσισα να έρθω και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του οποίου η ταυτότητα και η φυσιογνωμία είναι έργο ζωής για μένα. Το Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του, φοιτητών και διδασκόντων με μετακάλεσε σ'αυτό, δίνοντάς μου συγχρόνως τη δυνατότητα μιας νέας αφετηρίας για τις ερευνητικές και διδακτικές μου φιλοδοξίες.

Από το σημείο αυτό ως το σημείο να θεωρού-μαι υποψήφιος Πρύτανης μόλις αυτονομού-νταν το Πανεπιστήμιο, η απόσταση ήταν πολύ μικρή. Οι περισσότεροι το θεωρούσαν αυτονόητο και η πίεση ήταν περισσότερο από ισχυρή. Πως είμαι ο αρχαιότερος καθηγητής του Πανεπιστημίου, ο πιο μέσα στο πράγματα που το αφορούν, εκείνος που έχει περάσει από τις περισσότερες δημόσιες θέσεις, με πείρα και από την διοίκηση και από την πολιτική, με όραμα για το Πανεπιστήμιο... Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός ολοένα και περισσότερων, όλους αυτούς τους μήνες. Η πρόκληση ήταν μεγάλη και η πίεση από όλα σχεδόν τα τμήματα επίσης.

Θα είμαι λοιπόν υποψήφιος Πρύτανης για το Πανεπιστήμιο με το οποίο με συνδέουν οι ισχυρότατοι δεσμοί που τους γνωρίζετε και το οποίο για μένα είναι έργο ζωής. 

Η απόφαση ήταν δύσκολη. Την πήρα πρόσφατα και είναι η πρώτη φορά που την ανακοινώνω. Ολοι ως τώρα το θεωρούσαν δεδομένο, οι περισσότεροι και επιθυμητό, ήμουν όμως υποχρεωμένος να σταθμίσω πολύ προσεκτικά τις συνθήκες. Πιστεύω ότι εκφράζω μια πολύ εκτεταμένη και ενθουσιώδη συλλογικότητα και δεν έχω το δικαίωμα να αρνηθώ τον τιμητικό βέβαια αλλά πολύ σκληρό και εξαιρετικά δύσκολο ρόλο, την μεγάλη ευθύνη, που η συλλογικότητα αυτή θέλει να μου αναθέσει. Σας απάντησα έτσι και στη λεπτή χροιά του ερωτήματός σας που δεν εμφανίζεται καθαρά στη διατύπωσή του.

- Στο αν είστε αισιόδοξος ότι θα εκλεγείτε;

Ναι, αλλά σας απάντησα. Εμμεσα πλην σαφώς.

- Τελικά τι σημαίνει για τον άνθρωπο Παντελή Λαζαρίδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; Με τις επιλογές και με τη δράση σας στήσατε στα πράγματα, ένα νέο ίδρυμα, με κτίρια, μηχανισμούς, δομές και με μια εικόνα που πρόσφερε στους ανθρώπους που εργάζονται σ'αυτό τους διδάσκοντες, τους ανθρώπους της διοίκησης, τους φοιτητές, το αίσθημα ότι πατούν γερά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις ανάγκες για βελτιώσεις. Πώς αισθάνεστε μέσα σ'αυτό το κλίμα;

Εν μέρει σας απάντησα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι μια διαρκής πρόκληση. Και οι δυσκολίες στις οποίες αναφερθήκατε απαι-τούν συσπείρωση των δυνάμεων, δημοκρατικό δηλαδή με ανοιχτές διαδικασίες σχεδιασμό, για να εξασφαλιστεί ισόρροπη ανάπτυξη των Τμημάτων και πολύ μεγάλη ευρηματικότητα και αποφασιστικότητα για να βρεθούν οι λύσεις και να υλοποιηθούν. Ας μην κρυβόμαστε. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρίσκεται σήμερα αρκετά πίσω από τις προσδοκίες που χαρακτήριζαν το όραμα της λειτουργίας του. Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πίσω από το κύμα. Χρειάζονται άλματα για να ισορροπήσει η σημερινή κατάσταση και ιδίως για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και οι ανταγωνισμοί του κοντινού μέλλοντος. Με γοητεύει και με συγκινεί η προοπτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως περιφερειακού θεσμού με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή ακτινοβολία. Και ενισχύει την αισιοδοξία μου η διαπίστωση ότι το Πανεπιστήμιό μας διαθέτει ανάμεσα στους νεώτερους ιδίως ανθρώπους του, πολύ ισχυρά, πολύ καταρτισμένα και δυναμικά στελέχη που μπορούν να εξασφαλίσουν το σχεδιασμό και την προώθηση των παραμέτρων μιας νέας εκτίναξης του Πανεπιστημίου. Το πρόβλημα των πόρων είναι πολύ σημαντικό. Το κυριότερο όμως είναι να ξέρουμε τί θέλουμε και πού πάμε και να καλλιεργήσουμε μια εικόνα εξαιτίας της οποίας η στήριξη από εξωτερικούς παράγοντες και η βοήθεια (και η οικονομική στήριξη και βοήθεια) θα είναι αυτονόητη. Ετσι είχε γίνει και όταν ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

- Σας γνωρίζουμε και ως πρόσωπο που ασχολήθηκε με τα κοινά. Και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ανάμειξη στα Πανεπιστημιακά πράγματα είναι μια προσωρινή διακοπή αυτής της "πολιτικής" λειτουργίας ή μια οριστική διακοπή;

Είναι η συνέχεια της. Αλλοίμονο αν μετά τις εμπειρίες των τελευταίων δεκαετιών αλλά και της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, συνεχίζουμε να ξεχωρίζουμε την πολιτική από την καθημερινή ζωή και από την δράση μας. Ιδίως όταν αυτή η δράση αναφέρεται σε μορφές συλλογικότητας, που αφορούν μάλιστα τους νέους, την πνευματική παραγωγή και τις παρεμβάσεις στην κοινωνία, όπως είναι τα Πανεπιστήμια. Η χούντα των συνταγματαρχών ήταν η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα η απομόνωση του "πολιτικού" στοιχείου από την καθημερινή δράση. Δόξα τω Θεώ, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι δεν της έμεινε κανένα κουσούρι. Αντίθετα έφτασε σ' ένα παροξυσμό πολιτικοποίησης, ο οποίος ανέδειξε μια σειρά άλλων αρνητικών στοιχείων... Ίσως αυτό...

-Να υποθέσουμε ότι η ανάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σ' αυτή την κρίσιμη φάση για την ανάπτυξή του κλείνει το κεφάλαιο για τις βουλευτικές εκλογές...

Να το υποθέσετε. Κι' εσείς, όπως κάθε κανονικός άνθρωπος, με κοινό νου.

- Συνυποψήφιος για τη διεκδίκηση της Πρυτανείας είναι επίσης και ο κ. Σπ. Βλιάμος, ο οποίος μάλιστα διδάσκει στο δικό σας τμήμα. Στο τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πώς κρίνετε το ότι και οι δύο υποψήφιοι Πρυτάνεις προέρχονται από το Ιδιο τμήμα και μάλιστα αυτό της Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης; Ποιόν από τους δύο στηρίζει το Τμήμα σας; Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Τμήματος;

Θα αρχίσω από το τελευταίο. Οχι δεν θα έχει καμιά επίπτωση, ούτε λειτουργία (αν και δεν καταλαβαίνω πως θα μπορούσε να είχε) ούτε φυσικά και στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας. Με προκαλείτε όμως να προσθέσω κάτι. Οτι με όσα έχουν δει τα μάτια μου έχω μάθει να είμαι ανεκτικός και επιεικής. Σχετικά με τη στήριξη από το Τμήμα σας παραπέμπω στους εκλέκτορες. Δεν είναι πάρα πολλοί. Μπορείτε να τους ρωτήσετε ακόμη και έναν προς έναν.

- Αυτά είναι αιχμές;

Όχι δεν είναι αιχμές.

- Είναι όμως μια αναφορά σε όσα ο κ. Βλιάμος ισχυρίζεται εις βάρος σας;

Ναι, είναι.

- Το κυριότερο που καταμαρτυρεί σε σας ο συνυποψήφιός σας κύριε καθηγητά, είναι ότι διατελέσατε πολιτικό πρόσωπο. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας για τη Λαϊκή Επιμόρφωση, Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ, Αντιδήμαρχος και ότι γι'αυτό έχετε εξαρτήσεις οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά το Πανεπιστήμιο. Πώς κρίνετε αυτήν την άποψη;

Ως άκριτη. Αλλά δεν έχει σημασία πως την κρίνω εγώ. Σημασία έχει πως θα την κρίνουν οι άνθρωποι που αποτελούν το έτσι και αλλιώς προοδευτικό, εκλογικό σώμα. Σας είπα ότι είμαι ανεκτικός και επιεικής με όλους. Δεν έχω λόγο να εξαιρέσω ένα νεώτερο συνάδελφο επειδή η απειρία του τον κάνει να παρεκτρέπεται. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι αυτές δεν είναι σκέψεις δικές του. Και εγώ προσωπικά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι τις έχουμε ακούσει αυτές τις ιδέες από την αυθε-ντική πηγή που λειτουργεί ως υποβολέας και απ' ότι φαίνεται και ως καθοδηγητής του. Δεν είναι ώρα γι' αυτά εκτός αν χρειαστεί να τα συζητήσουν δημόσια και αναλυτικά.

- Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε τον αντίπαλό σας κύριο Σπύρο Βλιάμο και τα βασικά του μειονεκτήματα απέναντι στην δική σας υποψηφιότητα για την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας.

Μη χειρότερα, ασφαλώς μπορώ, αλλά φυσικά δεν θα το κάνω. Δεν θεωρώ αντίπαλο τον Σπύρο. Εξάλλου κάτι έχει πει και ο ίδιος σχετικά μ' αυτό. Το έχει γράψει μάλιστα και στις εφημερίδες.