ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
 

“Αναγνώσεις Αρχείου:/Ψηφία της πόλης”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα, στην αίθουσα Τέχνης «Antonopoulou.Art», Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, η έκθεση της νέας εικαστικής δουλειάς του αρχιτέκτονα Παντελή Λαζαρίδη, του οποίου το καλλιτεχνικό έργο πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η δουλειά του ακολούθησε το κλίμα της αφηρημένης χειρονομιακής ζωγραφικής της εποχής του. Παίρνει μέρος στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, κάνει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με την μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα, εκλέγεται Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, γίνεται ο ιδρυτικός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αργότερα ο πρώτος του Πρύτανης.  Επιμελήθηκε τις αρχιτεκτονικές σειρές «Η ζωή μέσα στο χώρο» των εκδόσεων Λιβάνη και «Θέματα Αρχιτεκτονικής-Πολεοδομίας» των εκδόσεων Παρατηρητής και έγραψε μελέτες και βιβλία που επικεντρώνονται στις ιστορικές πρωτοπορίες και στις σχέσεις της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας με τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Η νέα δουλειά του αποτελεί έναν οξύ εικαστικό σχολιασμό της μηντιακής μας καθημερινότητας. Πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένο υλικό από ένα πλούσιο αρχείο αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών που συγκροτεί ο καλλιτέχνης, συντάσσοντας μια “εγκυκλοπαιδεία” των απεικονίσεων της καθημερινής ζωής. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η καλλιτεχνική χρήση των media αλλά το αντίθετο: η αντιμετώπιση της τέχνης ως μέσου μαζικής επικοινωνίας, σημειώνεται στην ειδική έκδοση που συνοδεύει την έκθεση. 
Το γεγονός αυτό φέρνει το έργο του κοντά σε μια σειρά σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, στις διαβρωτικές εμπειρίες του media activism, των εναλλακτικών δικτυακών τόπων και σ’ όλη εκείνη την παγκοσμιοποιημένη κοινότητα των «νέων αφηγητών» του εικονικού σύμπαντος. Μεταστρέφοντας μερικές από τις πιο διαδεδομένες εικόνες και τα στερεότυπα του μηντιακού πολιτισμού τον καθιστούμε πεδίο αναγνωρίσιμων συγκρούσεων και σκηνή του συλλογικού φαντασιακού.
Αυτό είναι το κατάλληλο πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ερμηνευθεί η νέα σειρά των έργων του Παντελή Λαζαρίδη. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπαριστούν την πραγματικότητα αλλά ιδίως η ικανότητά τους να δημιουργούν προβολές, αλληλεπιδράσεις και αφηγηματικά πλαίσια, κυρίως πολιτικά, που αναδιαρθρώνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Futura ειδικός τόμος, στον οποίο γράφουν οι: Δημήτρης Φατούρος, Χριστίνα Αγριαντώνη, Εφη Γαζή, Λία Γυιόκα, Ζήσης Κοτιώνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Κώστας Κωτσάκης, Ιωάννα Λαλιώτου, Αντώνης Λιάκος, Σάνια Παπά, Λόης Παπαδόπουλος, Τζίνα Πολίτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Φίλιππος Ωραιόπουλος.

Δείτε την πρόσκληση

1