ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
Διδάσκων: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Οι παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς το σύνολο αυτό διατηρεί μέσα στην ύλη του « μνήμες ζωής» που μαρτυρούν γεγονότα και συνθήκες του πολιτιστικού παρελθόντος μας. Η προστασία και η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και η αποκατάσταση-επανάχρηση των κτιρίων που τους απαρτίζουν είναι επιβεβλημένη καθώς μπορούν κάλλιστα να στεγάσουν τις ανάγκες του σήμερα.
Στα πλαίσια του μαθήματος ο κάθε φοιτητής καλείται να επιλέξει ένα κτίριο της ανώνυμης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, το οποίο αρχικά θα αποτυπώσει σε επίπεδο κατόψεων & όψεων καθώς και ως προς τις εκάστοτε λεπτομέρειες που το χαρακτηρίζουν (κλίμακες, εξώστες, κιγκλιδώματα, κ.ο.κ.) (σχέδια κλίμακας 1:50, 1:20 & 1:10-1:5). Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που ο κάθε φοιτητής θα προτείνει για την μελέτη του, θα συντάξει τα σχέδια της πρότασης για την επανάχρηση του κτιρίου. Τα σχέδια της πρότασης θα είναι τόσο συνθετικά (σχέδια οργάνωσης των χώρων -συνολικής αντίληψης της μελέτης: κατόψεις- όψεις- τομές | κλίμακα 1:50) όσο και κατασκευαστικά (σχέδια μελέτης εφαρμογής | κλίμακα 1:20-1:5).
Η υλικότητα, μετά την ιδέα, είναι αυτή που κατά κύριο λόγο θα ανιχνευθεί και μέσα από τις διαλέξεις τόσο του διδάσκοντα όσο και των προσκεκλημένων συναδέλφων (μηχανολόγος μηχανικός, πολιτικός μηχανικός). Οι διαλέξεις αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επανάχρηση των κτιρίων καθώς και των κατασκευαστικών μεθόδων που ακολουθούνται. Παράλληλα, σε κάθε μάθημα θα πραγματοποιούνται διορθώσεις των θεμάτων των φοιτητών παρουσία όλων προκειμένου να γίνεται κατανοητό το ζήτημα της επανάχρησης στις διάφορες πτυχές του.
Η βιωματική προσέγγιση αποτελεί βασική παράμετρο του μαθήματος, για το λόγο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθούν ημερήσιες εκδρομές σε χωριά του Πηλίου ώστε να μελετηθούν-αποτυπωθούν λεπτομερώς κτίρια της ανώνυμης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και να γίνουν αντιληπτές οι τεχνικές του παρελθόντος. Στο πρόγραμμα των εκδρομών θα συμπεριληφθούν και επισκέψεις σε ήδη αποκατεστημένα κτίρια, εκεί που το παλιό συναντά το νέο, εκεί που οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται στα υφιστάμενα κελύφη.
Στόχος του μαθήματος είναι τα κομμάτια της προηγούμενης ζωής να ανασυνταχθούν και να δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο με νέα δεδομένα τα οποία θα εξυπηρετούν της απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα κτίρια και τα φυσικά προσόντα της εκάστοτε περιοχής μελέτης.