ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
 

Συνέντευξη Του Καθηγητή Παντελή Λαζαρίδη Προς Την Εφημερίδα Θεσσαλία Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1998

Τι σας διαφοροποιεί από τις προτάσεις και απόψεις του αντιπάλου σας;
Δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας. Η συλλογική βάση που έχει ήδη διαμορφωθεί καλύπτοντας το σύνολο του Πανεπιστημίου στηρίζει τις προτάσεις μας και αποτελεί εγγύηση εύρυθμης διοίκησης και πλατιάς αποδοχής. Δεν εκφράζουμε ένα τμήμα ούτε ένα μέρος περιορισμένο του Πανεπιστημίου έστω με μεγάλο μέγεθος. Εκφράζουμε το σύνολο. Μας εμπιστεύονται την ισορροπημένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων, των φοιτητών και του προσωπικού που εκδηλώθηκε πολλαπλά, ασφαλώς αναφέρεται σε δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τα πρόσωπα και τα πράγματα. Αφενός στην εμπειρία διοίκησης, την ταύτισή μας με την ιδέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του οποίου υπήρξα ο πρώτος και ιδρυτικός πρόεδρος, καθώς και στον ενθουσιασμό που μας διακατέχει, και αφ' ετέρου στην προσδοκία που ενσαρκώνουμε για ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες που θα δώσουν σε κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας ένα δημιουργικό ρόλο κάτω από την ομπρέλα κοινών στόχων στο πλαίσιο επεξεργασμένων πολιτικών για τις κατευθύνσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Είμαστε αποφασισμένοι να έρθουμε σε ρήξη με αρνητικές εκφράσεις του παρελθόντος και παλαιομοδίτικες ή μικροπολιτικές πρακτικές. Δεν προτιθέμεθα με κανένα τρόπο να ασκήσουμε μια μέτρια διαχείριση ενός 'περιφερειακού' Πανεπιστημίου.

Πως θα μπορέσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα περιφερειακά Πανεπιστήμια;
Το Πανεπιστήμιό μας ιδρύθηκε με στόχο να ξεπεράσει την 'περιφερειακότητα' τόσο με την μορφή και την ποιότητα της εγκατάστασής του στο χώρο όσο και με την ευρεία κάλυψη γνωστικών αντικειμένων που να καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές του επιστητού, ώστε να καταστεί ένα πλήρες, σύγχρονο και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο. Στην κατεύθυνση αυτή (πέρα από την ισχυροποίηση των υπαρχόντων τμημάτων), διεκδικούμε νέα τμήματα αιχμής των οποίων το αντικείμενο δεν επικαλύπτεται από τα υπάρχοντα τμήματα σε άλλα Πανεπιστήμια. Επιδιώκουμε διεύρυνση και ανάπτυξη των συνεργασιών με το εξωτερικό, με τα Βαλκάνια, τις Μεσογειακές χώρες και συνολικά με την Ευρώπη. Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτά θα είναι μια εργώδης προσπάθεια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων ανθρώπινων και υλικών. Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιό μας θα καταστεί έτσι ένας σημαντικός ανεξάρτητος πόλος και θα υπερβεί την περιφερειακότητά του, εκμεταλλευόμενο και την ευνοϊκή του γεωγραφική θέση στην χώρα, κατακτώντας εθνική εμβέλεια και διεθνή ακτινοβολία. Άφησα τελευταίο για να το τονίσω, πόσο θεμελειώδες είναι τα στελέχη του Πανεπιστημίου να εγκατασταθούν στην περιοχή. Οι 'ιπτάμενοι' που στο δικό μας Πανεπιστήμιο είναι 'εποχούμενοι' ασφαλώς δεν αντιστοιχούν στην προοπτική αλματώδους ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Ποιες παρεμβάσεις προγραμματίζονται ώστε το Πανεπιστήμιο να συνδεθεί με την αγορά εργασίας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες;
Είναι καιρός πλέον το Πανεπιστήμιό μας να σχεδιάσει κατά τρόπο πιο συγκεκριμένο την συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής προς αμοιβαίο όφελος και του ίδιου του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο θα μπορεί να γίνει πηγή πληροφόρησης για τις σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και χώρος συναντήσεων και προβληματισμού για καινοτομικά και σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία μας. Θα πρέπει να γίνει γνωστή η τεχνολογική υποδομή του Πανεπιστημίου. Αυτή περιλαμβάνει 90 περίπου εργαστήρια που έχουν την ικανότητα να στηρίξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και παροχές υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία, αλλά και να επεξεργαστούν εκτεταμένα ερευνητικά προγράμματα. Θα πρέπει να ενισχυθεί η δικτύωση του Πανεπιστημίου με τις υπάρχουσες παραγωγικές δομές. Η ενίσχυση των Γραφείων Διαμεσολάβησης και Διασύνδεσης θα συνεισφέρει στην κατεύθυνση αυτή. Θα πρέπει να ισχυροποιηθεί η βοήθεια μέσω των γραφείων αυτών στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, επιτυγχάνοντας τη μείωση της ανεργίας και την ανύψωση του επιπέδου των παραγωγικών δομών της περιοχής. Απαραίτητη είναι και η συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και το άνοιγμα στα σχολεία το οποίο ασφαλώς θα επιχειρήσουμε. Η σύνδεση με την τοπική κοινωνία περιλαμβάνει απαραίτητα την οργάνωση πολιτιστικών παρεμβάσεων από το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, και μια διαρκή, εμφανή, ουσιώδη αλλά και τυπική παρουσία στην καθημερινή ζωή της. Η εικόνα του Πανεπιστημίου σήμερα δυστυχώς πάσχει. Έχουμε και τη διάθεση και τη γνώση και τη δυνατότητα να τη διαμορφώσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να περηφανευόμαστε γι' αυτή.

Που θεωρείτε ότι 'χωλαίνει' σήμερα η λειτουργία του ακαδημαϊκού ιδρύματος και ποιες οι πρώτες παρεμβάσεις σας με τη δημιουργία της Πρυτανείας;
Το Πανεπιστήμιο έχει προφανείς σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές (κτίρια, χώρους, εξοπλισμό), ειδικότερα δε σ' αυτές που απευθύνονται στους φοιτητές μας (εστία, εστιατόριο, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές). Οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι χρειάζονται ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, αλλά και ενίσχυση. Πιστεύουμε ότι και η συνολική λειτουργία του Πανεπιστημίου πρέπει να αποβεί τάχιστα αποτελεσματικότερη. Ένα παράδειγμα είναι η διεκδίκηση κονδυλίων για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
Συνεπώς, μια από τις πρώτες μας ενέργειες θα είναι η διεκδίκηση πόρων από το ΥΠΕΠΘ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη σταδιακή κάλυψη των βασικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Σημαντικό θα είναι και το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία από την οποία περιμένουμε επίσης να ανταποκριθεί. Σκοπεύουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε αμέσως τη δουλειά. Επειδή ή μεθοδικότητα και η καλή οργάνωση αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση, θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επιτροπές που θα επεξεργαστούν προτάσεις για την ανάπτυξη των διαφόρων τομέων και δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.

Τι θα αλλάξει ουσιαστικά στο Πανεπιστήμιο με τη λειτουργία της Πρυτανείας;
Η εκλογή της πρώτης Πρυτανικής Αρχής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου. Η νέα Πρυτανική Αρχή, εκλεγμένη δημοκρατικά στηρίζεται και εκφράζει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, (ΔΕΠ, φοιτητές, ΕΔΤΠ, διοικητικό προσωπικό, ΕΕΠ). Η εμπιστοσύνη που τη στηρίζει και ο διαρκής έλεγχος στον οποίο υπόκειται παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσει με την υποστήριξη και συνεργασία δημοκρατικά επίσης εκλεγμένων σωμάτων όπως η Σύγκλητος, οι Κοσμητείες, κτλ. στη δόμηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η νέα Πρυτανική Αρχή, θα κρίνεται και θα αξιολογείται από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα με βάση το έργο της, τους στόχους και την ικανότητά της. Εμείς φιλοδοξούμε όχι μόνο να διαχειριστούμε με σωφροσύνη και φαντασία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά να το αναπτύξουμε σε κομβικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ευρύτερη ακτινοβολία.