Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
RECIPROCAL FRAMES: Εντατικο Εργαστηριο Σχεδιασμου και Υλοποιησης Κατασκευων
ΕΡΓ402, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Εντατικά Εργαστήρια στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): , Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ιστορία και Θεωρία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Οργάνωση Προμελέτης, Στατική Κατασκευών, Οικοδομική Τεχνολογία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Με πρωτοβουλία της Ερευνητικής Μονάδας Δομικών Κατασκευών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν.Θεσσαλίας ξεκινά απο το ακαδ.ετος 2013-14 μια συνεργασία στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων (D-ARCH) της Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (ETH-Zurich). Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, προγραμματίζεται μία σειρά από εργαστήρια κατασκευών (design-build workshops) για τους σπουδαστές του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΑΜ με τη συμμετοχή προσκεκλημένων διδασκόντων/ ερευνητών από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Ζυρίχης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Συγκεκριμένα, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-14, το αντικείμενο των εργαστηρίων θα εστιάζει στη διερεύνηση κατασκευαστικών δομών και τεχνολογιών δόμησης ξύλινων κατασκευών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η τυπολογική, μορφολογική, υλική και κατασκευαστική διερεύνηση δομικών κατασκευών τύπου ‘reciprocal frames' και η μελέτη πιθανών εφαρμογών τους σε αρχιτεκτονικές κατασκευές μικρής κλίμακας με ημιυπαίθριο χαρακτήρα. Στόχος του εργαστηρίου είναι ο σχεδιασμός μίας ελαφράς κατασκευής για τον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η υλοποίηση μίας τυπικής μονάδας αυτής (prototype) σε κλίμακα 1:1. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου (50 εκτιμώμενες ώρες διδασκαλίας) περιλαμβάνονται α) μία σειρά θεωρητικών παρουσιάσεων, β) ένα αναλυτικό σκέλος σχετικά  με τυπολογίες ελαφρών κατασκευών μικρής κλίμακας για ημιυπαίθριες κατασκευές, γ) ένα συνθετικό σκέλος που θα αφορά τόσο στη μελέτη της συνολικής μορφής της κατασκευής, όσο και τη διερεύνηση της τυπικής μονάδας, κυρίως με μακέτες σε διάφορες κλίμακες, και, τέλος, δ) μία φάση κατασκευής χαρακτηριστικών τμημάτων της κατασκευής (prototypes) από τους ίδιους τους σπουδαστές, που θα ολοκληρωθεί με μία ανοιχτή παρουσίαση/ αξιολόγηση των προτάσεων με την παρουσία εξωτερικών προσκεκλημένων.

Oκύκλος εργασιών του εργαστηρίου θα συμπληρωθει με μία τελική φάση με στόχο την επιμέλεια μιας έκθεσης και ενός τεύχους, εντύπου ή/και διαδικτυακού, με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, που θα συμβάλλει, εξάλλου, και στην προβολή αυτής της συνεργασίας προς την ερευνητική κοινότητα του Παν.Θεσσαλίας.

 

*** Η δηλωση του μαθηματος και συμμετοχη στο εργαστηριο γινεται με βαση διαδικασια επιλογης, υστερα απο ανοιχτη προσκληση με συγκεκριμενη προθεσμια για καταθεση αιτησης, βιογραφικου και portfolio εργασιων ***

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

reciprocal frames, design-build, workshop, architectural design, structural design