Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Κονταδάκης Αντώνης / Διδάκτορας ΤΑΜ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.

Βιογραφικό

Ο Αντώνης Κονταδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου, 1981. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Heriot Watt University. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ενεργειακές προσομοιώσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, συστήματα φυσικού φωτισμού και σκιασμού.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Μεταφορά φυσικού φωτισμού πέραν της περιμετρικής ζώνης σε χώρους γραφείων.
Τα συστήματα φυσικού φωτισμού (Φ.Φ.) αποτελούν το μέσο μεταφοράς άμεσης ή και διάχυτης ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό των χώρων. Ωστόσο, ενώ η δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού φωτισμού σε χώρους στους οποίους η εισαγωγή του γίνεται μέσω ανοιγμάτων, κατακόρυφων (παράθυρα) ή/και οριζοντίων (ανοίγματα οροφής, αίθρια, φεγγίτες) είναι μεγάλη, το ποσοστό αξιοποίησης εμφανίζεται να ελαττώνεται όσο η απόσταση από το άνοιγμα μέσα στο χώρο αυξάνεται. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της διείσδυσης του Φ.Φ. (daylight penetration) αλλά και της επάρκειας του στο εσωτερικό των χώρων είναι το βάθος του χώρου; το μέγεθος και η θέση των ανοιγμάτων; το σύστημα υαλοστασίων/υαλοπινάκων, κ.α.. Συνεπώς αυτό που παρατηρείται είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στον πυρήνα των κτιρίων (building core), κυρίως σε κτίρια γραφείων των οποίων χώροι βρίσκονται σε απόσταση από την περίμετρο τους, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις πού έχουν για οπτική και θερμική άνεση (ποσοτικά και ποιοτικά), η μεταφορά Φ.Φ. στο εσωτερικό τους να απαιτεί την χρήση εξελιγμένων συστημάτων μεταφοράς και διανομής (advanced/core daylighting systems) μιας και συμβατικοί τρόποι και τεχνικές να μην κρίνονται επαρκή για την αποδοτική κάλυψη αυτών. Όντας ποιο σύνθετα και πολύπλοκα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα Φ.Φ., τα συστήματα πυρήνα συνήθως περιλαμβάνουν ηλιακούς συλλέκτες (concentration systems) με ή χωρίς την χρήση συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου (solar tracking systems) σε συνδυασμό με ένα σύστημα μεταφοράς του Φ.Φ. (light transport system) το οποίο μπορεί να είναι ένας ανακλαστήρας (reflector) συνήθως καθρέπτης ή ένας φωτοσωλήνας (light pipe) και να καταλήγει τελικά σε ένα σύστημα διάθεσης του, το οποίο είτε έχει το ρόλο του φωτιστικού (terminal solar luminaires) είτε δρα σαν μέσο διάχυσης και διασποράς (diffuse light) του φωτισμού με βασικό στόχο την αντικατάσταση μέρους των ενεργειακών απαιτήσεων για τεχνητό φωτισμό και την δημιουργία αισθήματος ευεξίας και αύξησης της παραγωγικότητας των χρηστών.
 

e-mail

kontadakis@arch.uth.gr