Αντικείμενο μελέτης είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης σχεδιαστικής πρότασης για την κατασκευή ενός νέου αθλητικού κέντρου για την κυπριακή αθλητική ομάδα του Α.Π.Ο.Ε.Λ. (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας), με το επίκεντρο της πρότασης να εστιάζει στην δημιουργία μιας ιδιόκτητης ποδοσφαιρικής έδρας, στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το «Μακάρειο Στάδιο» στην Λευκωσία.
Σε πρώτο επίπεδο η πρόταση αφορά μια αστική ανάπλαση και επανασχεδίασης του χώρου, δίνοντας μια νέα «πνοή» στην περιοχή, μέσα από την δημιουργία ενός κεντρικού αστικού πάρκου και κατ’ επέκταση την ενσωμάτωση σ’ αυτήν των διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούνται.
Η πόλη της Λευκωσίας, που λόγω πολιτικών συνθηκών έχει αναπτυχθεί κατά ένα μόνον άξονα, ασφυκτιεί και αναπτύσσεται ανισότροπα δημιουργώντας νεκρές ζώνες σε παλαιότερους πυρήνες ενδιαφέροντος. Γνωρίζοντας την τάση της πόλης να επεκτείνεται αφήνοντας μεγάλα «αστικά κενά», η πρόταση έρχεται να δώσει μια απάντηση στην εκμετάλλευση του «κενού» που προσφέρει η περιοχή του Μακαρείου και γενικά της Μακεδονίτισσας.
Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται το «Μακάρειο Στάδιο», μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιοχή μικτών χρήσεων, καθώς στο βόρειο όριο του οικοπέδου βρίσκεται η Κρατική Έκθεση, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές συνορεύουν με κατοικημένες περιοχές. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο σχεδιασμό, που έχει ως στόχο την λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης ζώνης. Κρίνεται αναγκαίο από τους κατοίκους να δημιουργηθούν αστικά πάρκα, που θα λειτουργήσουν ως οπτικές φυγές από τον δομημένο ιστό και θα αναζωογονήσουν κομμάτια της πόλης.
Η σχεδιαστική πρόταση δεν θα μπορούσε να αγνοήσει και την τάση της κοινωνίας, καταγράφοντας την άποψη των πολιτών μέσα από το επίσημο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε από την πλευρά του Δήμου, και αφορούσε την άποψη τους για την αναδιαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παλαιού αθλητικού χώρου (παλιό «ΓΣΠ») μέσα στον πυρήνα της πόλης. Όπου τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ανάγκη και την θέληση των πολιτών για την δημιουργία κυρίως νέων χώρων πρασίνου, χώρων στάθμευσης, χαμηλής δόμησης και αθλητικών διευκολύνσεων.
Με βάση την τάση της κοινωνίας, ο σεβασμός προς την «γειτονιά» αποτελεί την βασική αρχή σχεδιασμού της πρότασης και εφαρμόζεται τόσο στο γενικό conceptόσο και στον επιμέρους σχεδιασμό των ανοιχτών και κλειστών χώρων με σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας της «γειτονίας» και την αύξηση των ελευθεριών και κοινόχρηστων χώρων της, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ποιότητας ζωής.
Η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του σημερινού «Μακαρείου» Σταδίου με ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρητικότητας 18.000 θεατών, σχεδιασμένο βάση των προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ, το οποίο θα χρησιμοποιείται από την ομάδα τόσο για την διεξαγωγή αγώνων όσο και τις προπονήσεις. Προτείνεται ακόμη, η εκ νέου κατασκευή κολυμβητηρίου, γηπέδου καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, τοξοβολίας, κτιρίου γραφείων της ομάδας, χώροι φιλοξενίας, καταστήματα και κτίριο πάρκινγκ. Ενώ, συμπεριλαμβάνονται και διατηρούνται στο σχεδιασμό, κατόπιν προτροπής του ΚΟΑ, τα υφιστάμενα κτίρια γραφείων του οργανισμού, το κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», και τέλος το προπονητικό κέντρο «Ευάγγελος Φλωράκης».