Τα τελευταία χρόνια η σχέση του πολιτισμού με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αστικού συμπλέγματος έχει διαφοροποιηθεί. Έχει γίνει κοινώς αποδεκτή η θετική επίδραση του στην καλλιέργεια του πληθυσμού , στην εικόνα της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η συνεισφορά του στον τομέα της απασχόλησης. Επιπρόσθετα συνδέεται με την ανάπτυξη και τη προβολή του τουριστικού προϊόντος μέσα από μια ευρύτερη έννοια του πολιτισμού. Η έννοια του πολιτισμού στη σύγχρονη πραγματικότητα περιλαμβάνει όχι μόνο τις καλές τέχνες αλλά αφορά επίσης τον τρόπο ζωής, την πρόσληψη της ιστορίας, την αυτοσυνειδησία της κοινωνίας καθώς επίσης και την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Το κτίριο έχει ως στόχο την οργανική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και την ανάπτυξη λειτουργιών πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα σε ένα κτίριο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες. Ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ταυτότητα της πόλης σχετίζεται άμεσα με το υγρό στοιχείο.
Συγκεκριμένα, πρωταρχική αρχή είναι η ένταξη της πρότασης σε ένα νέο σχέδιο γενικής διάταξης για κτίρια δημόσιας και εμπορικής χρήσης, μέσα από την σταδιακή υπερύψωση του τοπίου και το παιχνίδι των δύο γλυπτών όγκων που απαρτίζουν το κτίριο σε αυτόν τον τόπο δημόσιων δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία δημόσιου χώρου (πλατεία), που θα μπορέσει να αποτελέσει γεννήτρια της αστικής ανανέωσης, ενώ το νέο οικοδόμημα θα αποτελέσει ένα νέο αρχιτεκτονικό σύμβολο, που πέρα από τις κύριες χρήσεις του θεάτρου, θα αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων και φορέα πολύπλευρων υπηρεσιών τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους επισκέπτες. Συμπερασματικά, η νέα επέμβαση έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως κοινωνικός πυκνωτής και ως εστία ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων. Παράλληλα, έχει στόχο να καλλιεργήσει και να προάγει τη γνώση της τέχνης, της μουσικής και της θεατρολογίας, συνδυάζοντας δηλαδή την πρακτική και την επιστημονική μεθοδολογία..