Η παρούσα διπλωματική εκπονήθηκε με αφορμή την υπάρχουσα απόφαση κατασκευής του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και υπήρξε σπουδαία βιομηχανική περιοχή που πλέον έχει υποβαθμιστεί. Η πρόταση για το νέο γήπεδο ακολουθεί το συνολικό ρεύμα ανανέωσης της περιοχής, συνδυάζοντας τον μεγάλο κτιριακό όγκο των αθλητικών εγκαταστάσεων με εκτεταμένους χώρους πρασίνου.
Ο νέος πόλος αναψυχής και αθλητισμού αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ο απαραίτητος κοινόχρηστος χώρος και νέες θέσεις στάθμευσης.
Οι προδιαγραφές αφορούν ένα άρτιο τεχνολογικά γήπεδο χωρητικότητας 44.000 θέσεων σε 2 διαζώματα και εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών τμημάτων ΠΑΟ. Το γήπεδο καταλαμβάνει επιφάνεια 60 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6,8 αποτελούν τον αγωνιστικό χώρο. Το κτίριο χωρίζεται σε 4 επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, πρώτο επίπεδο με διάζωμα και δεύτερο διάζωμα. Στο υπόγειο, ισόγειο και πρώτο επίπεδο δημιουργούνται κλειστοί χώροι για να φιλοξενήσουν διαφορετικές λειτουργίες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχεδίασης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και των αθλητικών εγκαταστάσεων, δόθηκε μεγάλη σημασία στην επικοινωνία του κτιριακού όγκου με το έδαφος. Η προτεινόμενη διαμόρφωση συνοδεύεται από τρεις βασικές αρχές: την οικονομία του χώρου, την ισχυρή θέση του γηπέδου στην περιοχή και την ακολουθία των γραμμών του τοπίου.
Το κέλυφος, που αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο της σύνθεσης, συνομιλεί με το τοπίο, ενώ στηρίζεται σε 52 καμπύλους δικτυωτούς φορείς που αγκαλιάζουν ακτινωτά τον αγωνιστικό χώρο. Οι νοητές προεκτάσεις τους διατηρούνται με χαράξεις στο οικόπεδο που οριοθετούν τους χώρους πρασίνου και τους πεζοδρόμους.