Το Περτούλι βρίσκεται στο νομό Τρικάλων σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού 50 χιλιόμετρα. Περιτριγυρίζεται από τα κατάφυτα με έλατα βουνά της Πίνδου. Το χωριό είναι κτισμένο με όψη ανατολική κατά μήκος της εθνικής οδού Τρικάλων- Άρτας σε 3-4 επίπεδα(χτισμένο αμφιθεατρικά) που ορίζονται από παράλληλους δρόμους. Διατηρεί , κατά βάση, τον τοπικό ρυθμό που είναι ο ηπειρωτικός, δηλαδή πέτρινες κατασκευές. Σήμερα έχει περίπου 250 κατοίκους.
Η περιοχή της μελέτης βρίσκεται στην είσοδο του Περτουλίου στην δεξιά πλευρά της εθνικής οδού. Είναι μια δημόσια έκταση 33 στεμμάτων και το χαμηλότερο σημείο της έχει υψόμετρο 1151μ ενώ το ψηλότερο έχει ύψος 1177μ. Η περιοχή περιτριγυρίζεται από ψηλά έλατα ενώ ένα ρυάκι διασχίζει τμήμα αυτής. Το ελατόδασος εκεί αποτελεί πρότυπο δασικού οικοσυστήματος και αποτελεί πόλο έλξης μελετητών, επιστημόνων και φυσιολατρών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Σε αυτή την έκταση λοιπόν προτείνεται η κατασκευή ενός Περιβαλλοντικού-Συνεδριακού κέντρου. Σκοπός του Κ.Π.Ε. Περτουλίου είναι η στήριξη του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας με: Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Α/θμιας , Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης και επιμορφωτικά σεμινάρια Π.Ε. για εκπαιδευτικούς, διάρκειας μίας ή περισσοτέρων ημερών. Ακόμη, οργανωμένες ομάδες φοιτητών αλλά και ατόμων ευαισθητοποιημένων στο περιβάλλον, μπορούν να επισκεφθούν το χώρο, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και πάρουν πληροφορίες για προγράμματα που πραγματοποιούνται εκεί αλλά και να λάβουν μέρος σε αυτά. Το κέντρο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή διαφόρων σεμιναρίων που γίνονται κατά καιρούς στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει κάποιο συνεδριακό κέντρο για να καλύψει τις διοργανώσεις αυτές.
Το Περιβαλλοντικό κέντρο αποτελείται από δυο κτίρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία γυάλινη επιφάνεια και έχουν συνολική έκταση 2040τ.μ. Το πρώτο κτίριο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως το εκπαιδευτικό κομμάτι του κέντρου ενώ το δεύτερο ως το ψυχαγωγικό. Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνουν χώρο υποδοχής και πληροφόρησης, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο βιολογίας-φυσικοχημείας , ξενώνες φιλοξενίας, χώρους διοικητικής χρήσης, βοηθητικούς χώρους , καφέ- εστιατόριο, αίθουσα εκθέσεων, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο, αίθουσα ελεύθερης εργασίας (workshop)παρασκευαστήριο- κουζίνα, αποθήκες, χώρους υγιεινής και αποδυτήρια.
Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει χώρος στάθμευσης καθώς και εκπαιδευτικός κήπος με λίμνη που περιέχει υδρόβια φυτά.
Για την κατασκευή του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν υλικά που συμβαδίζουν με τον τοπικό ρυθμό της περιοχής. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι επενδυμένοι με πέτρα, οι αυλές είναι πλακόστρωτες ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν ξύλινα πατώματα.
Τέλος σημαντικό κομμάτι του κτιρίου αποτελούν οι πράσινες στέγες του, οι οποίες δίνουν σημαντικά προνόμια σε ότι αφορά τη θερμοκρασία αλλά και την αισθητική του περιβαλλοντικού κέντρου.