Το ξύλο, ένα από τα πρώτα οικοδομικά υλικά διαμόρφωσε τα πρώτα δομικά συστήματα όπως τα δικτυώματα, τα πλαίσια και τα τόξα. Οι σύνδεσμοι αρχικά προέκυπταν μέσω της διαμόρφωσης των ίδιων των στοιχείων με εγκοπές και προεξοχές. Οι πρώτοι μεταλλικοί σύνδεσμοι, τα καρφιά, έδωσαν εναλλακτική λύση σύνδεσης.
Η Βιομηχανική επανάσταση σηματοδότησε την χρήση του σιδήρου σε φέροντα στοιχεία. Η παραγωγή νέων τύπων μεταλλικών συνδέσμων βοήθησε την εξέλιξη των δομικών συστημάτων και κόμβων.
Η τυποποίηση των φερόντων στοιχείων συντέλεσε στην διεύρυνση της εφαρμογής του σε κατασκευές. Η αντικατάσταση του σιδήρου με τον χάλυβα επέτρεψε την κατασκευή τόσο κτιρίων μεγαλύτερου ύψους όσο και μεγαλύτερου ανοίγματος.
Το σύστημα της ανάρτησης το οποίο εφαρμόστηκε σε γέφυρες αυξάνοντας το άνοιγμα τους συντέλεσε στην ανάπτυξη του συνδέσμου της άρθρωσης.
Τον 20ο αιώνας η διαδικασία σχεδιασμού συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την διαδικασία παραγωγής.
Οι εκφραστές του μοντέρνου κινήματος επιχειρούν να μεταφέρουν την αισθητική της βιομηχανικής παραγωγής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με μορφολογικές δομές που διακρίνονται για τις καθαρές γεωμετρίες και την τη λιτότητα των στοιχείων.
Οι αρχιτέκτονές που σχεδιάζουν customστοιχεία, με την συνεργασία με διεπιστημονικές ομάδες, επιδίδονται στο να επιλύσουν κατασκευαστικά τα κτίρια σχεδιάζοντας δομικά συστήματα με καινοτόμα μορφολογία.
Αφενός μέσω της λιτότητας και αφετέρου της συνθετότητας της δομής αποδόθηκαν στα κτίρια από τις αντίστοιχες ομάδες αρχιτεκτόνων κοινές ποιότητες, διαφάνεια και ελαφρότητα.
Και στις δύο περιπτώσεις, το δομικό σύστημα χρησιμοποιείται στην μορφολογία του κτιρίου. Ωστόσο το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι διαφορετικό.
Μέσα από την συγκριτική μελέτη εφαρμοσμένων παραδειγμάτων συμπεραίνουμε ότι η διαδικασία σχεδιασμού της μορφής ενός κτιρίου είναι άμεσα συσχετισμένη με την κατασκευαστική του επίλυση, γι’ αυτό η επιλογή της γεωμετρίας και του είδους του κόμβου προϋποθέτει τη διερεύνηση των παραμέτρων σχεδιασμού του. Ο χρόνος κατασκευής και σχεδιασμού, το κόστος και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι κάποια από τα ζητούμενα στα οποία ο αρχιτέκτονας καλείται να δώσει λύση.