Η χρήση του σιδήρου στην αρχιτεκτονική ξεκίνησε από την ενίσχυση κατασκευών που ήταν φτιαγμένες από πέτρα ή ξύλο. Στη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε κατασκευές που δεν είχαν μακροχρόνια παράδοση. Η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών δικτύων διέδωσε τη χρήση του και καθιέρωσε τη χρήση του. Η εμφάνισή του σε δημόσια κτίρια έγινε λίγο αργότερα με τον Labrousteτοποθετώντας σίδηρο σε δύο βιβλιοθήκες στη Γαλλία. Μεγάλη εμφάνιση του παρατηρείται και στις γέφυρες με την γέφυρα Coalbrookdaleνα είναι μία από τις πρώτες κατασκευές από σίδηρο. Με την εξέλιξη των αεροσκαφών χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή υπόστεγων. Στη συνέχεια οι μεταλλικές κατασκευές διανύουν μια περίοδο πειραματισμού που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο ύφος με τη δημιουργία κατασκευών στο πολιτιστικό και αθλητικό τομέα. Εισάγεται η δομή των χωροδικτυωμάτων και των γεωδαιτικών θόλων και κατασκευάζονται κτίρια που εισάγουν την έννοια της τυποποίησης, της προκατασκευής και του λυόμενου. Στον βιομηχανικό τομέα δημιουργεί χώρους με μεγάλα ανοίγματα παρέχοντας ευελιξία και η ικανότητα μελλοντικής επέκτασης. Χρησιμοποιείται για την κάλυψη των χώρων μαζικής μεταφοράς, των σταδίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Την τελευταία δεκαετία δημιουργούνται κατασκευές με ελεύθερη μορφή και ακανόνιστη γεωμετρία. Πρόκειται για μια ρευστή αρχιτεκτονική που αναπτύσσεται με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ο χάλυβας περνά από τρία στάδια για να φτάσει στην τελική του μορφή. Το χαλυβουργείο, που μέσα από την επεξεργασία του σιδήρου παράγεται ο χάλυβας και πρωτογενή προϊόντα αυτού όπως φύλλα, ρολά και μπιγιέτες. Στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά οδηγούνται στο μεταποιητικό κέντρο που δέχονται περαιτέρω επεξεργασίες μεταποίησης, κοπής και συγκόλλησης. Παράγονται προϊόντα όπως δοκάρια κοιλοδοκοί και σωλήνες. Τέλος ο κατασκευαστής αναλαμβάνει τη συναρμολόγηση των προϊόντων και τις πρόσθετες διεργασίες για την παραγωγή τελικών μορφών όπως δικτυώματα, χωροδικτυώματα και ολόσωμους φορείς.
Η παγκόσμια παραγωγή του χάλυβα βρίσκεται σε συνεχή αύξηση.Έχει την ικανότητα πλήρους ανακύκλωσης χωρίς να χάνει την ποιότητά του και τις ιδιότητές του. Η ικανότητα αυτή σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την μικρή εκπομπή ρύπων κατά τη διάρκεια παραγωγής του καθιστά τη βιομηχανία χάλυβος φιλική προς το περιβάλλον.
Οι μεταλλικές κατασκευές έχουν περάσει από τα στάδια της δοκιμής και του πειραματισμού και διανύουν μια περίοδο ωριμότητας. Οι αρχιτέκτονες μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση νέων μορφών και σχημάτων για να αποδώσουν το προσωπικό τους ύφους με το χάλυβα να προσφέρεται για κατασκευαστικές λύσεις.