Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής έως το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στον επαναπροσδιορισμό και την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ θαλάσσιου και αστικού τοπίου.
Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει το Μέγαρο Μουσικής, το Συνεδριακό του Κέντρο, το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο, το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, μεμονωμένους χώρους αναψυχής και αδιαμόρφωτες εκτάσεις με χρήση parking. Επίσης γειτνιάζει με το συγκρότημα των παλαιών κτιρίων Μύλων Αλλατίνη που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Κρίνεται απαραίτητη η αρχιτεκτονική ανάπλαση της περιοχής προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ασύμβατές χρήσεις που εντοπίζονται σε αυτή, να εξαλειφτούν τα κενά της και να αναβαθμιστεί ώστε να ενταχθεί ομαλά στη γύρω οικιστική περιοχή. Οι χρήσεις γης που προτείνονται είναι σύμφωνες με αυτές που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυχή, ψυχαγωγία και χώρους πρασίνου. Η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πάρκου- πλατείας όπου οι χρήσεις εντάσσονται αρμονικά σε αυτό. Κατατέμνεται έτσι η περιοχή μελέτης σε θεματικές ζώνες με σαφή όρια. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει το Μέγαρο Μουσικής, το Συνεδριακό του Κέντρο, τον Κήπο της Μουσικής και το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται έμπροσθεν αυτών. Αυτό αποδίδεται εξολοκλήρου στα παραπάνω οικοδομήματα και προβλέπεται να λειτουργήσει ως ο κήπος τους. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης προβλέπει την ίδρυση αθλητικών εγκαταστάσεων σε επαφή με το Μέγαρο Μουσικής. Ωστόσο η άμεση γειτνίαση πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων κρίνεται ασύμβατη. Για την ομαλή μετάβαση από τη μία στην άλλη προτείνεται η δεύτερη ζώνη που προβλέπεται να φιλοξενήσει αποκλειστικά χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. Ο σαφής διαχωρισμός τους εκφράζεται και χωρικά με τη παρεμβολή ανεξάρτητης νησίδας. Η τρίτη ζώνη περιλαμβάνει πρωτεύοντος αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές σχετικές με αυτές και δευτερεύοντος χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας .Τέλος η τέταρτη ζώνη αποδίδεται κυρίως στα block των κατοικιών που γειτνιάζουν στα ανατολικά με τη περιοχή μελέτης και προβλέπεται να λειτουργήσει ως η ευρύτερη αυλή τους. Προκειμένου να συνδεθούν μεταξύ τους οι παραπάνω θεματικές ζώνες προτείνεται μία συνεχής γραμμική πορεία- promenade που τις διασχίζει εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση από τη μία στην άλλη. Ενοποιητικά λειτουργεί και ο προβλεπόμενος ποδηλατοδρόμος που διασχίζει τη περιοχή στο σύνολό της, ξεναγώντας σε αυτή τον εκάστοτε επισκέπτη. Ο ποδηλατόδρομος είναι και το μόνο στοιχείο της παρέμβασης που συνδέει χωρικά τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με την περιοχή μελέτης. Το τοπίο της τελευταίας διαμορφώνεται από σκληρά και ξύλινα δάπεδα, εκτάσεις φυτεμένες με γρασίδι, οργανωμένο και δασώδες πράσινο, κήπους- παρτέρια λουλουδιών, λεκάνες νερού και εκτάσεις λιμναζόντων νερών. Η οριογραμμή δε της παρέμβασης προσδιορίζεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση από το αστικό στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Οι ποικίλες - εναλλακτικές χρήσεις του προτεινόμενου σχεδιασμού δύνανται να καταστίσουν τη περιοχή μελέτης πολιτισμικό πόλο ισάξιο τόσο με αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Δ.Ε.Θ., αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο, Λευκός Πύργος, θέατρο Κήπου), όσο και με αυτόν που βρίσκεται στο Λιμάνι όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Κλείνει έτσι το τρίγωνο της θαλάσσιας πλατείας, δένοντας σημασιολογικά τη πόλη, και η περιοχή μελέτης μετατρέπεται σε ζωντανό οργανισμό.