Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην περιοχή Καραγάτς της πόλης του Βόλου και οριοθετείται από τον χειμάρρο Άναυρο - την οδό Γ. Δήμου – τη οδό Νικοτσάρα και τον μείζονος σημασίας Περιφερειακό δρόμο. Η εν λόγω περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως κομβικό σημείο της πόλης δεδομένου ότι ο Άναυρος συνδέει τον ορεινό όγκο του Πηλίου με την πόλη και η Γ. Δήμου είναι δρόμος υπερτοπικής σημασίας, αφού οριοθετεί στο βορρά το ευρύτερο κέντρο της πόλης του Βόλου και συνδέει τους δύο χείμαρρους Άναυρο – Κραυσίδονα, δηλαδή το δυτικό με το Ανατολικό άκρο του κέντρου της πόλης.
Εκ πρώτης, παρατηρήσαμε ότι η περιοχή μελέτης χαρακτηρίζεται ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Εξαίρεση αποτελεί η Γ. Δήμου η οποία λόγω των εμπορικών – δημόσιων χρήσεων που φιλοξενεί είναι ένα εν δυνάμει τοπικό κέντρο. Επίσης, οι κεντρικές λειτουργίες της πόλης του Βόλου είναι συγκεντρωμένες στο Νότο και η διανομή των χρήσεων γης είναι ανισοβαρής επιβαρύνοντας με πολλαπλές λειτουργίες την παραλιακή ζώνη και τους παράλληλους σε αυτήν δρόμους.
Η πρόταση αποσκοπεί στην μετατροπή της περιοχής μελέτης σε ενεργό αστικό τοπίο αποτελούμενο από κατοικία, χώρους δημόσιας αρχιτεκτονικής, χώρους πρασίνου και αναψυχής επιδιώκοντας την αποφόρτιση του ήδη υπάρχοντος κέντρου πόλης με τη δημιουργία νέου. Προτείνεται η δημιουργία κατοικιών – κτιρίων γραφείων – δημοτικού σχολείου - καταστημάτων – χώρων στάθμευσης και χώρων αναψυχής όπως καφετέριες, εστιατόρια, χώροι προβολών, αθλητικές εγκαταστάσεις – γήπεδα και γυμναστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα οικοδομικά τετράγωνα περιλαμβάνουν εκτός από κατοικία εμπορικά καταστήματα και αποδίδουν μεγάλο μέρος σε δημόσια χρήση. Βασική επιδίωξη μεταξύ άλλων είναι η ανάπλαση του Αναύρου και η ανάδειξη του φυσικού του χαρακτήρα. Προτείνεται η δημιουργία γραμμικής πλατείας – πάρκου, παράλληλα του χειμάρρου, που σε συνδυασμό με τις συμπεριλαμβανόμενες χρήσεις αναψυχής θα λειτουργεί ως ευχάριστη εσπλανάδα για κατοίκους και επισκέπτες.
Ο χαρακτήρας και η μορφή κάθε ενέργειας σχεδιασμού, προέκυψαν από την ανάλυση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης. Στόχο αποτέλεσε η δημιουργία ενός πόλου έλξης με εμβέλεια τοπικής και υπερτοπικής κλίμακας μέσω ενός δικτύου κτιρίων – τοποσήμων, τοποθετημένων στα όρια της περιοχής ανάπλασης. Καθ’ όλη την πορεία εξέλιξης της συνθετικής ιδέας, υπήρχε η επιθυμία παράγωγης ενός βελτιωμένου μοντέλου κέντρου πόλης που αποποιείται το «προαστιακό ύφος και ήθος».