Ποιές είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες που βιώνει η βιόσφαιρα του πλανήτη μας;
Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν αλλάξει ριζικά τον κύκλο του άνθρακα και τη ροή εξέλιξης της βιοποικιλότητας, φέροντας νέες προκλήσεις κι απαιτήσειςσε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Η κατασκευαστική βιομηχανία, άλλαξε απότομα κατεύθυνση από τον 20ο αιώνα κι έπειτα, συμμετέχοντας φανερά, τόσο στην αύξηση της ανθρωπογενούς μάζας και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο στη μόλυνση των οικοσυστημάτων. Κάνοντας χρήση δομικών υλικών για να εκπληρώσουμε κατασκευαστικές ανάγκες 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καλούμαστε να επαναδιαπραγματευτούμε τη χρήση του τσιμέντου και του οπλισμένου σκυροδέματος μες στο οποίο μεγαλώσαμε. Λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υλικών και του ενσωματωμένου άνθρακα που φέρουν, χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μαςσε δομικολογικά υλικά που αλληλεπιδρούν θετικά με τη βιομηχανία και τον κτίστη,σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας τους.
Στην Ελλάδα του λιγνίτη και της μη ανακύκλωσης, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συζητήσεις για τεχνικές Φυσικής και Γήινης Δόμησης, αντλώντας έμπνευση τόσο από το παρελθόν, όσο και από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται, έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για ένα συσπειρωμένο δίκτυο αρχιτεκτόνων, μηχανικών και πολιτών που όμως δεν αρκούν για να αντιστρέψουμε το οικοδομικό αποτύπωμα.
Ολόκληρος ο κλάδος των επαγγελματιών που σχετίζεται με την κτιριακή βιομηχανία, οφείλει να πληροφορηθεί έγκαιρα για τις νέες μεθόδους κτισίματος που καλούμαστε να θυμηθούμε και να εφεύρουμε, ώστε να εκπαιδεύσουμε τους χρήστες, και να τους θυμίσουμε ότι οι διαδικασίες του κτίζειν, συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής και με αυτό που αποκαλώ Χρώμα Γης.