Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως στόχο την μελέτη της τεχνικής καμπύλωσης ξύλου, που ονομάζεται kerf bending ή kerfing. Η συγκεκριμένη τεχνική αναφέρεται στην αφαίρεση υλικού σε ορισμένα σημεία μιας επιφάνειας ξύλου, με σκοπό την καμπύλωσή του. H τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί για την παραγωγή αντικειμένων διαφορετικής κλίμακας και λειτουργίας, από ένα αντικείμενο έως ένα μικρής κλίμακας αρχιτεκτόνημα.
Η μεθοδολογία της έρευνας αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Αρχικά, αναλύονται τα χαρακτηριστικά του ξύλου, τα είδη ξυλείας φυσικής και τεχνητής, τα ελαττώματα του ξύλου, άλλες τεχνικές καμπύλωσης ξύλου, καθώς και τα μηχανήματα κοπής, μέσω των οποίων εφαρμόζεται η τεχνική kerf bending. Εν συνεχεία, μελετώνται αρχιτεκτονικά παραδείγματα που έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνική. Στο δεύτερο επίπεδο της έρευνας, γίνονται πειράματα με μοτίβα kerf σε κομμάτια ξύλου, τα οποία κόβονται μέσω του μηχανήματος laser cutter. Τα πρώτα πειράματα είναι βασισμένα σε μοτίβα σχεδιασμένα από τον Aaron Porterfield, βιομηχανικό σχεδιαστή, ενώ στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια βελτιστοποίησης αυτών των μοτίβων μέσω ανασχεδιασμού, σχεδιασμού νέων μοτίβων, συνδυασμού μοτίβων, αραίωση-πύκνωση μοτίβων, καθώς και αλλαγή κατεύθυνσης των στοιχείων των μοτίβων. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα που παρατηρήθηκαν κατά την διεξαγωγή των πειραμάτων.
Η επιλογή του θέματος αντανακλά τόσο προσωπικές φιλοδοξίες μελέτης, κατανόησης και εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής, όσο και μια γενικότερη αναγκαιότητα αντιστάθμισης ενός κενού που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία, αναφορικά με τις ψηφιακές μεθόδους σχεδίασης και την ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική. Η παρούσα εργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο για την εφαρμογή της τεχνικής kerf bending, ελπίζοντας να αποτελέσει βοήθημα στην εξέλιξη της ψηφιακής κατασκευής στην αρχιτεκτονική.