Ρίχνοντας μια ματιά στην σύγχρονη εποχή και στον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή ζωή είναι πλέον διαμορφωμένη, γεννιούνται ερωτήματα και προβληματισμοί που αφορούν τόσο την δραστηριότητα του ανθρώπου, όσο και τον χρόνο που αφιερώνεται στις δραστηριότητές του.Την παρούσα έρευνα πυροδοτεί το φαινόμενο της υπερεργασίας και αντίστοιχα του χρόνου που αφιερώνεται στις υποχρεωτικές δραστηριότητες, μια κατάσταση που επικρατεί στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων του Δυτικού Κόσμου. Εν αντιθέσει, το ερώτημα που προκύπτει αφορά την ελευθερία του σύγχρονου εργαζόμενου, δηλαδή τον ελεύθερο χρόνο του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τον διαχειρίζεται. Πότε ένας εργαζόμενος είναι πραγματικά ελεύθερος σήμερα και πως αξιοποιείται αυτός ο χρόνος; Κατά συνέπεια, διαμορφώνεται το δίπολο εργασία - ελεύθερος χρόνος, το οποίο αποτελεί το βασικό θέμα της έρευνας.
Ξεκινώντας, στα πλαίσια της διερεύνησης της σχέσης αυτής, επιχειρείται η αποσαφήνιση των πολύπλοκων εννοιών της εργασίας και του ελεύθερος χρόνου, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται η ισορροπία της σχέσης αυτής σε σχέση με την ευδαιμονία του σύγχρονου ανθρώπου. Επιπλέον, γίνεται η προσπάθεια εντοπισμού των παραγόντων που έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής, με σκοπό να εξεταστεί παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σχέση αυτή ανά τους καιρούς.
Στην συνέχεια, επιχειρείται η ανάγνωση της σχέσης εργασία – ελεύθερος χρόνος σε σχέση με τον χώρο. Η εξάπλωσης της τηλεργασίας καθιστά ασαφή τα όρια µεταξύ του χώρου εργασίας και του χώρου ελευθερίας, καθώς παρατηρείται η αλληλο-συµπλοκή τους, τόσο στην ιδιωτική όσο και στην δηµόσια σφαίρα.Έτσι, η έρευνα στρέφεται προς τον εντοπισμό αυτών των τόπων αλληλοσυμπλοκής, ορίζοντάς τους ως χωρικά υβρίδια. Παράλληλα, διερευνάται ο σχεδιασμός των σύγχρονων χώρων εργασίας, με σκοπό να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σχέση εργαζόμενου-χώρου εργασίας σήμερα. Εν τέλει, η έρευνα εστιάζει σε δύο κατηγορίες χωρικών υβριδίων: τους συνεργατικούς χώρους (coworkingspaces) και τα εργαστήρια προτυποποίησης (Fablabs), καθώς φαίνεται ότι επανερμηνεύουν με ένα πιο πετυχημένο τρόπο την σχέση εργασίας-ελεύθερου χρόνου. Στόχος της έρευνας είναι να απαντήσει στα ερωτήµατα που τέθηκαν, να θέσει κάποια νέα, να προβληµατίσει και να υπογραµµίσει την σηµασία του αυθεντικού ελεύθερου χρόνου και της διεκδίκησής του.