Το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πλατείας Κλαυθμώνος παρουσιάζεται ως μια περιφραγμένη δομή που αποτρέπει τη πρόσβαση και τη διέλευση του κοινού. Τα συμπαγή γωνιακά μέτωπα που σχηματίζονται στις οδούς Σταδίου, Παπαρρηγοπούλου και Χρήστου Λαδά έρχονται σε αντίθεση με τη γωνιακή απόληξη των οδών Παρνασσού – Παπαρρηγοπούλου η οποία σηματοδοτεί μία έμμεση είσοδο προς το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου. Τα κτίρια που εντάσσονται μέσα σε αυτό χαρακτηρίζονται από έντονη πολιτισμική σημασία και αποτελούν σημείο κατατεθέν της ιστορικής, κλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας ενώ ταυτόχρονα συμβολίζουν την παρακμή του ελληνικού πολιτισμού που αποτρέπει μέχρι και σήμερα την επαναλειτουργία τους.
Στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, εξετάζονται οι μεταβολές και οι διαμορφώσεις που μπορεί να υποστεί ένα κτήριο τόσο από φυσικά αίτια όσο και από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αυτές αλλοιώνουν τον αρχικό χαρακτήρα και σκοπό λειτουργίας του κτηρίου με αποτέλεσμα τον τάση προς εξαφάνιση της κληρονομιάς και της ιστορίας του.
Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η επανένταξη του οικοδομικού τετραγώνου στο αστικό δίκτυο χωρίς την επαναφορά των αρχικών χρήσεων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Η αξιοποίηση των κενών χώρων και η διάνοιξη δημόσιων περασμάτων συντελεί στην περιήγηση και αναγνώριση ενός μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς που σήμερα εκλείπει. Διατηρώντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές λειτουργίες και αναδεικνύοντας τις σε συνδυασμό με τα άψυχα απομεινάρια μιας άλλοτε κοσμικής Αθήνας, δημιουργείται μια εξέχουσα αφηγηματική διαδρομή που στοχεύει στην γνωστοποίηση της ιστορίας τους τόσο σημασιολογικά όσο και αρχιτεκτονικά.