Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος, με τίτλο Mount Escape, που προωθεί την ενασχόληση με τα extreme sports, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα την κατασκευή 3 καταφυγίων – σταθμών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν το πρόγραμμα. Ως τόπος επέμβασης, επιλέχθηκαν τα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα η πορεία της ορειβατικής διαδρομής με εκκίνηση το γεφύρι της Κόνιτσας, μέχρι την Δρακόλιμνη της Τύμφης.
Διασχίζοντας κανείς την διαδρομή αυτή, συναντάει μία μεγάλη και εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίων, καθώς η εκκίνηση γίνεται από τις όχθες του Αώου, σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το νερό, συνεχίζει μέσα στο πυκνό δάσος και καταλήγει σε μία σκληρή βραχώδη περιοχή χωρίς βλάστηση μέχρι να συναντήσει την Δρακόλιμνη και να καταλήξει στην Κορυφή της Τύμφης. Αυτή η εναλλαγή των τοπίων προσφέρει ταυτόχρονα τις ιδανικές συνθήκες για την διεκπεραίωση μιας μεγάλης ποικιλίας extreme και μη αθλημάτων. Εκμεταλλευόμενοι την συνθήκη αυτή, τα καταφύγια τοποθετούνται σε κομβικά σημεία, χωρίζοντας ταυτόχρονα τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες σε θεματικές ενότητες και σπάζοντας την διαδρομή στρατηγικά σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορεί να γίνει η ανάβαση με έναν ευχάριστο τρόπο. Κατά συνέπεια, κάθε καταφύγιο είναι διαφορετικό από τα άλλα, καθώς γίνεται η προσπάθεια εναρμόνισης και ένταξης του στο φυσικό τοπίο, η οποία εκφράζεται σχεδιαστικά μέσω μιας προσωπικής ερμηνείας του περιβάλλοντος στο οποίο τοποθετείται το καθένα από αυτά.
Όσον αφορά το πρόγραμμα, πέρα από την προώθηση της ενασχόλησης με τα extreme sports αποσκοπεί στο να ενισχύσει την περιοχή, την επαφή και την σχέση των ανθρώπων με την φύση, να αναδείξει και να συμβάλει στην ανάπτυξη των αθλημάτων σε αυτή καθώς και να εκπαιδεύσει. Τέλος, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωσή του, ώστε να συμβαδίζει με την νομοθεσία για την περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, τόσο ως προς τον σκοπό της δημιουργίας και ύπαρξης του, όσο και ως προς τους κανονισμούς που αφορούν την κατασκευή των καταφυγίων.