Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την ανάπλαση περιοχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται η δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου, η ανέγερση Μουσείου Σχεδιασμού Βιομηχανικού Προϊόντος, αλλά και ενός κτιρίου-κέντρου δημιουργικότητας. Το οικόπεδο που επιλέχθηκε αποτελείται από έναν τριγωνικό χώρο άναρχου πρασίνου και έναν ορθογωνικό υπαίθριο χώρο που χρησιμοποιείται για στάθμευση και είσοδος στις ήδη υπάρχουσες πολυκατοικίες.
Η συνθετική ιδέα υλοποιείται σε τρία στάδια.
Αρχικά επιχειρείται η αναβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία πλατείας σε κεντρικό σημείο του οικοπέδου και η τοποθέτηση πρασίνου σε δύο μεγάλα τμήματα. Το πρώτο βρίσκεται μπροστά από τις πολυκατοικίες της Λυσιμάχου Καυτατζόγλου και το δεύτερο στο σημείο όπου η Λεωφόρος Καραμανλή συναντά την Γρ. Λαμπράκη.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την ανέγερση Μουσείου Σχεδιασμού Βιομηχανικού Προϊόντος. Το εγχείρημα αυτό γίνεται για τη στέγαση μιας αξιόλογης συλλογής που συγκεντρώθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Στέργιου Δελιαλή, η οποία παραμένει 20 χρόνια χωρίς στέγη. Η συλλογή σήμερα αποτελείται από περισσότερα από 3.000 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού του 20ου αιώνα. Ο σχεδιασμός του μουσείου αποτελείται από δύο βασικούς όγκους από μπετόν, οι οποίοι ενοποιούνται μέσω ενός τμήματος "γέφυρα", ενώ μεγάλες επιφάνειες καλύπτονται από γυαλί.
Τελικό στάδιο της εργασίας αποτελεί η ανέγερση κέντρου δημιουργικότητας στο σημείο του οικοπέδου που ενώνεται η οδός Καυτατζόγλου με τη Λεωφόρο Καραμανλή. Το κτίριο αυτό αποτελεί παράρτημα της πολυτεχνικής σχολής, αλλά λειτουργεί και ως βοηθητική πτέρυγα του μουσείου. Έχει δημιουργηθεί με μία λογική ραμπών και δίνει την εντύπωση δύο διαφορετικών κτιρίων που το ένα ακουμπάει πάνω στο άλλο.
Οι βασικές χρήσεις των κτιρίων περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, εργαστήρια- workshop και café- restaurant. Στόχος μας είναι να ερεθίσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου για το αντικείμενο του βιομηχανικού σχεδιασμού και να παράγουμε χώρους δημιουργικών δραστηριοτήτων στους οποίους θα συμμετέχουν οι φοιτητές, αλλά και το ευρύ κοινό.