Αφορμή για αυτήν τη διπλωματική αποτέλεσε η επιθυμία διερεύνησης της διαχείρισης του τοπίου αρχαιολογικών χώρων. Ύστερα από έρευνα, επιλέχθηκε το Βελεστίνο ως τόπος μελέτης λόγω της ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων μέσα στον αστικό ιστό. Γεγονός που ενίσχυσε τη διάθεση για περαιτέρω διερεύνηση ως προς τους τρόπους που μπορεί να συσχετιστεί το περιβάλλον μιας κωμόπολης, όπως είναι το Βελεστίνο, με τα απομεινάρια της ιστορίας του τόπου. Τα ευρήματα στα οποία γίνεται η παραπάνω αναφορά είναι η αρχαία Υπέρεια Κρήνη, που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο, όπου παλαιότερα ανάβλυζαν εκεί νερά και οι μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι, στην κατάληξη ανηφόρας βορειοδυτικά της Υπέρειας Κρήνης, σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από αυτήν. Έχοντας ως αρχική πρόθεση την σύνδεση της πλατείας Υπέρειας Κρήνης και τον αρχαιολογικό χώρο των μυκηναϊκών τάφων, δόθηκε εν τέλει έμφαση στον επιμέρους σχεδιασμό των δύο σημείων με σκοπό τόσο την ανάδειξη των αρχαίων όσο και του περιβάλλοντος, που αποτελεί κομμάτι του δημόσιου χώρου.
Η πρόταση αφορά την αναδιαμόρφωση της πλατείας Υπέρειας Κρήνης και συνεπώς του περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου, μέσω της δημιουργίας επίπεδων, ζωνών χρήσεων και σχεδιασμό επιμέρους κατασκευών διαφόρων κλιμάκων. Δόθηκε έμφαση στον ενιαίο χαρακτήρα της πρότασης, μέσω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην πλατεία, στα αρχαία της Υπέρειας Κρήνης και στο ταφικό μνημείο. Επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε ο ορισμός κινήσεων και διαδρομών μέσω του σχεδιασμού και των κατασκευών.
Τέλος, η διπλωματική αντλεί στοιχεία από την ιστορική ανάλυση του τόπου μέσα από αρχαιολογικές έρευνες και παλαιότερες αναφορές και φωτογραφικό υλικό. Ταυτόχρονα, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση της περιοχής μελέτης γίνεται προσπάθεια μέσω του σχεδιασμού ώστε το σημείο να αποκτήσει ξανά μία ξεχωριστή ταυτότητα και να επαναπροσδιοριστεί απέναντι στην ευρύτερη περιοχή.