Η παρούσα εργασία έχει ως χώρο επέμβασης τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Ετιάς στο Νομό Λασιθίου και αφορά τη δημιουργία κτιρίου που θα στεγάσει το Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Κρήτης (INSTAP) και ταυτόχρονα θα λειτουργεί με υποστηρικτικό ρόλο για τις ανάγκες του οικισμού.
Η συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες τόσο για να κατανοηθεί το θέμα σε βάθος, όσο και να παρουσιαστούν όσες πληροφορίες χρειάζονται για να τονιστεί η σπουδαιότητα των κτισμάτων της λαϊκής δημιουργίας, που αξίζει να διατηρηθούν.
Στην πρώτη ενότητα αναφέρονται στοιχεία γενικότερα για το νησί και την λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική. Παρουσιάζονται αρχικά το γεωγραφικό πλαίσιο και στοιχεία για την ιστορία του νησιού στις διάφορες χρονικές περιόδους, όπως και στοιχεία γενικότερα για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Έπειτα αναλύεται εκτενώς το θέμα της κατοικίας στους οικισμούς της Κρήτης. Αναλύεται δηλαδή η απλή κατοικία των ανθρώπων της υπαίθρου ως προς την τυπολογία, τα υλικά, τον τρόπο δόμησης και τα μορφολογικά στοιχεία. Επίσης, παρατίθενται οι παρατηρήσεις, υποθέσεις και περιγραφές, που προέκυψαν μετά την επίσκεψη και μελέτη οικισμών του νομού Λασιθίου (με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής) και μετά από συνεντεύξεις με (πρώην) κατοίκους τους και με υπεύθυνους των δήμων του νομού. Τέλος, αναφέρονται παραδείγματα οικισμών που ενώ εγκαταλείφτηκαν, ξαναζωντάνεψαν μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από το εμπειρικό μέρος της έρευνας αλλά και από την πρόταση για το νέο κτίριο. Έγινε μελέτη και αποτύπωση του οικισμού της Ετιάς, αλλά και κατανόηση της λειτουργίας του INSTAP και των δράσεών του. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα διαγράμματα ανάλυσης της ευρύτερης περιοχής και η πορεία εργασίας ως την δημιουργία της τελικής πρότασης.