Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγµατεύεται τη δηµιουργία ενός θερµαλιστικού κέντρου στην περιοχή των Θερµών Ικαρίας. Τα τελευταία χρόνια, η Ικαρία έχει αναδειχθεί σε σηµαντικό τουριστικό προορισµό για θεραπευτικούς και θερµαλιστικούς σκοπούς, καθώς οι πηγές της θεωρούνται µεταξύ των πιο ραδιενεργών του κόσµου. Στόχος της µελέτης είναι η αξιοποιήση και ανάδειξη των δηµοτικών ιαµατικών πηγών της περιοχής, των πηγών Απόλλωνα και Σπήλαιο.
Η πρότασή µας αφορά τη συνένωση των δύο πηγών µέσα σε κοινές εγκαταστάσεις. Η χωροθέτηση γίνεται γύρω από το βασικό µας εύρηµα, τη σπηλιά όπου αναβλύζει υπέρθερµο ιαµατικό νερό. Η χωροθέτηση του κέντρου στα Θέρμα οφείλεται σε δύο λόγους. Αρχικά, η εγγύτητα του κέντρου στις πηγές διευκολύνει τη διοχέτευση του νερού στο εσωτερικό του κτιρίο, ενώ παράλληλα, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό βασίζει την ευημερία του κατά ένα μεγάλο μέρος στις θερμές πηγές του και η δημιουργία του έργου εκεί αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του.
Θέλοντας ο επισκέπτης να ζήσει την εµπειρία των λουτρών µας στο µέγιστο, προτείνεται µία διαδροµή χωρισµένη σε τέσσερα στάδια: εξυγίανση / λουτρά / χαλάρωση / εστίαση, η οποία αναδεικνύει και το πρόγραμμα μας. Έτσι, στις εγκαταστάσεις εμπεριέχονται ένα φυσικό χαμάμ, δωμάτιο απολέπισης, ντουζιέρες, μία κεντρική πισίνα, ένα υδρομασάζ με νερό από το σπήλαιο, μία μικρή πισίνα κρύου νερού, µπανιέρες µε νερό από την πηγή του απόλλωνα καθώς και δωμάτια μασάζ και χαλάρωσης.
Το κέντρο συνδέεται μέ ένα κτίριο εστίασης στην αντίπερα πλευρά του βράχου, ο πρώτος όροφος του οποίου έχει εσωτερική πρόσβαση και απευθύνεται στους επισκέπτες των λουτρών, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή, ενώ στον δεύτερο όροφο εντοπίζεται µία καφετέρια µε ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, η οποία ενώνεται με το δώμα των λουτρών στο οποίο υπάρχει ακόµα µία ρηχή πισίνα “σκαµµένη” στο βράχο, που απευθύνεται στο κοινό.