Ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τις νέες «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, εκπαιδευτικός, υγείας, αρχαιολογικός κλπ). Ο επισκέπτης πια προσπαθεί να συνδυάσει αναψυχή και ξεκούραση με τη διεύρυνση του τρόπου ζωής του, ικανοποιώντας την ανάγκη του για γνώση πρωτόγνωρων εμπειριών καθώς επίσης και για επαφή με ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον απαλλαγμένο από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται πλέον νέοι προορισμοί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και νέες μονάδες υποδοχής των τουριστών στις περιοχές αυτές.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας. Το σύστημα χωροθετείται εκτός του οικισμού των Σιτραλώνων, που απέχει 30χλμ από την πόλη του Αγρινίου. Το οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω της αμφιθεατρικής του θέσης, της καταλληλότητας του για τις επιλεγμένες καλλιέργειες και τις κοντινές του αποστάσεις από τα αστικά κέντρα της περιοχής, Αγρίνιο και Θέρμο.
Η πρόταση περιλαμβάνει τη κατασκευή ξενώνων, εργαστηρίων για την επεξεργασία των προϊόντων, χώρου υποδοχής-αγοράς προϊόντων-αναψυκτηρίου, κοινού εστιατορίου για τους κατοίκους και χώρων καλλιέργειας (ελαιώνας-αμπελώνας- μελίσσι).
Η πρόταση έχει σκοπό την ενεργή ενασχόληση ατόμων στη γραμμή παραγωγής καθώς και την εξοικείωση τους με σύγχρονους τρόπους και μέσα καλλιέργειας. Ο κάτοικος έχει τη δυνατότητα να μετέχει στις εργασίες του αγροκτήματος και να μαθαίνει τους νέους τρόπους καλλιέργειας και επεξεργασίας. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων σχέσεων με τη γη, τη φύση.
Πέρα τούτων η δημιουργία του συγκροτήματος θα αναδείξει την περιοχή και θα δώσει ώθηση στη τοπική βιομηχανία τουρισμού. Σε ένα μέρος της δυτικής Ελλάδας ιδιαίτερα παραγκωνισμένο τουριστικά και κυρίως σε ότι αφορά τον αγροτουρισμό, προτείνεται η δημιουργία μιας μονάδας αναγκαίας για την προβολή της περιοχής. Ο επισκέπτης-κάτοικος θα έχει τη δυνατότητα παράλληλα με τη συμμετοχή του στις εργασίες και την εκμάθηση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, να μάθει για την ιστορία και τη σχέση των όσων καλλιεργούνται με την περιοχή, πως επέδρασαν στους κατοίκους, τις μεταβολές που επήλθαν και τη σχέση όλων αυτών με τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την αναγκαιότητας της για την ύπαρξη όλων των ζωντανών πλασμάτων που εγκαταστάθηκαν στη περίμετρο της. Εκτός βέβαια των δραστηριοτήτων που συνδέονται με το αγρόκτημα, οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδρομές και περιπάτους σε παραλήμνια μονοπάτια για να γνωρίσουν από κοντά την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης και σε κοντινούς οικισμούς, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της λίμνης στον τρόπο ζωής των κατοίκων τους.