Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός χώρου εστίασης και αγοράς στην πόλη του Βόλου και τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου γύρω από αυτόν. Η χωροθέτηση του γίνεται στο κέντρο της πόλης, επιδιώκοντας την αποσυμφόρηση αυτής και την ένταξη μιας πράσινης κοιτίδας στο αστικό τοπίο.
Η προσπάθειά μας επιζητά την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας του Βόλου. Αφουγκραζόμενες τα προβλήματα της σημερινής εποχής κι επιλέγοντας τοπικούς παραγωγούς και καλλιεργητές για την τροφοδοσία του χώρου, επιτυγχάνεται η λειτουργία του χωρίς μεσάζοντες και κατ’ επέκταση, η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης αυτής της εργασίας μελετήθηκαν παρόμοιοι χώροι κι έγινε καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Δεν επιχειρήθηκε η αντιγραφή των παραδειγμάτων, αλλά η κριτική αυτών, για την όσο το δυνατό καλύτερη σχεδίαση του χώρου στα πλαίσια της πόλης του Βόλου.
Ο πολυχώρος εστίασης και αγοράς θα αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων, που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της ελληνικής γαστρονομίας, εστιάζοντας κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου. Παραγωγοί, μάγειρες, φορείς, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες και γευσιγνώστες θα συμβάλλουν στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Βασική μας επιδίωξη είναι η επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα διατροφής. Εκδηλώσεις και μαθήματα μαγειρικής για παιδιά και ενήλικες θα συμβάλλουν σε αυτό. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί και να τονιστεί η έννοια του ομαδικού - κοινοτικού φαγητού και του εθελοντισμού. Στοχεύουμε στην προώθηση της τοπικής ιδιοσυγκρασίας και στη σύνδεση της υγιεινής διατροφής με την απόλαυση. Θα ήταν επιθυμητό η δημιουργία αυτής της εξειδικευμένης κατάστασης να αποτελέσει πολιτική κίνηση.